shadow

Nacebelcode 2008

18  Drukkerijen, reproductie van opgenomen media

Toelichting
Deze afdeling betreft het drukken van producten als kranten, boeken, tijdschriften, handelsformulieren, wenskaarten en ander materiaal en omvat eveneens ondersteunende activiteiten als boekbinden, fotogravure en data imaging. Deze ondersteunende activiteiten zijn een integrerend deel van de grafische industrie en leveren bijna altijd een product (een galvano, een gebonden boek, een computerschijf of -bestand) op dat een integrerend deel is van de grafische industrie.

De bij het drukken toegepaste procedés omvatten een aantal methoden om een beeld van een plaat, zeef of computerbestand over te zetten op een bepaalde drager, zoals papier, kunststof, metaal, textiel, hout en dergelijke. In de meeste gevallen wordt een beeld van een plaat of een zeef overgezet (lithografie, fotogravure, zeefdruk en flexografie). Vaak wordt gebruik gemaakt van een computerbestand waarmee drukpersen en nieuwe elektrostatische en andere soorten apparatuur rechtstreeks worden "aangestuurd" (digitaal of non-impactdrukken).

Hoewel het drukken en uitgeven van een product (bijv. een krant) vaak door één eenheid wordt verzorgd, is er toch een tendens om die twee activiteiten niet op dezelfde plaats uit te voeren.
Deze afdeling omvat eveneens de reproductie van opgenomen dragers: compact discs, video-opnamen, software op schijven of banden, opnamen, enz.
Deze afdeling omvat niet de uitgeverijen (cfr. sectie J).Behoort tot
C  INDUSTRIE


Bevat
18.1 Drukkerijen en diensten in verband met drukkerijen

18.2 Reproductie van opgenomen media

 Terug
 lijst secties